Kladdkaka med havregryn
Det här receptet klippte jag just från Aftonbladet, kakan fick tredjepris i Aftonbladets bilaga Mat & Vins stora kladdkaketävling 2007 och receptet finns nu publicerat i "Långpannans lov", Libris förlag.
Låter riktigt smarrig och kommer att provbakas i mitt kök inom kort!
Kladdkaka med havregryn
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
2. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175°c.
3. Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut. Skär den i rutor när den svalnat lite.
Den här kladdkakan är faktiskt inte alls så bra som Aftonbladet vågar påstå. Ödsla inte tid på att baka den.
Istället rekommenderar jag samtliga att istället baka den certifierade kladdkaka som jag själv utvecklat och som med råge uppfyller kraven IEC-kladdkakestandard 78954-3 enligt det internationella sötsaksdirektivet.
STANDARDISERAD IDEALKLADDKAKA ENLIGT 78954-3:
Tag 1 dl vetemjöl och blanda med 1 dl socker. Tillsätt 2 msk cacao av bästa sort. 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver och ett krm salt ska också tillsättas. Blanda detta NOGA och tillsätt sedan 1/2 smält smör samt 1/2 dl mjölk. Rör ihop noga. Vräk denna deg i en smörad form.
Blanda sedan 1/2 dl farinsocker med 2 msk cacao av bästa sort. Blanda samman detta och häll blandningen över degen i den smörade formen.
Koka en kopp kaffe och häll sedan det heta kaffet över alltsammans.
Grädda kakan i 32 minuter i 176 grader. Sedan har du en helt perfekt kladdkaka.
OBSERVERA! Avvikelser från receptet innebär att kakan inte längre uppfyller certifieringskraven.
Oj, bra att veta! Ska nog våga mig på att baka enligt sötsaksdirektivet :) vid tillfälle då, tack för ditt recept!