Söndagsbak
Dinkelbullar
5 dl mjölk
5 dl dinkelflingor
50 g jäst
0,5 dl vatten
2 msk brödsirap
2 tsk salt
2 msk olja eller flytande smör
8 dl vetemjöl
Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6-8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20-30 min.
Pensla med vatten blandat med lite sirap. Strössla med hela linfrön, havregryn, pumpakärnor och pudra med lite vetemjöl. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler.