Söndagsbak

Om det här vore en av modetjejernas bloggar skulle det bakom denna rubrik dölja sig en bild fotad framför hallspegeln av en bakdel iklädd ett par välsittande jeans. Jag har a) ingen hallspegel b) inga välsittande jeans och c) ingen bakdel lämpad för publicering. Så det här handlar om hederlig gammal bakning. I dag fick jag till mina dinkelbrödbullar, blev superbra! Mitt mål var att försöka kopiera bröd de säljer i vår lokala gårdsbutik som är underbart gott och jag är faktiskt ganska nöjd med resultatet. Jag rekommenderar dock minst dubbel sats, det blev bara 16 st för mig och det är ett gränsfall om det är lönt besväret, är ju så gott som lika enkelt att göra flera när man ändå håller på.

Dinkelbullar

5 dl mjölk

5 dl dinkelflingor

50 g jäst

0,5 dl vatten

2 msk brödsirap

2 tsk salt

2 msk olja eller flytande smör

8 dl vetemjöl


Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6-8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20-30 min.

Pensla med vatten blandat med lite sirap. Strössla med hela linfrön, havregryn, pumpakärnor och pudra med lite vetemjöl. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler. 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0