Fredag

Igen! Jippi! I natt har varit natten från hell dock, Vincent fick Prevenar-vaccinet i går och blev febrig och gnällig i kubik och kvadrat. Nu till sist har han somnat en stund så jag hoppas att han mår bättre när han vaknar. Själv skulle jag också vilja lägga mig i ett hav av fluffigt dun och bolster och sova tills på söndag men det går väl inte för sig förstås :) Så jag ska fixa lite julkort  och göra något litet julgodis inför lucia i morgon. Det kan bli något så enkelt som fem-minuterskola, det är så gott tycker jag! Ett recept på mörk chokladfudge från Allt om Mat är jag också nyfiken på att prova.

Skön helg på er! ♥
 
 
Fem-minuterskola

25 g margarin eller smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl sirap
3 msk kakao

Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt eller mindre form, jag brukar använda en rektangulär bakform, då blir det ganska tjocka och fina kolor. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och koka upp på svag värme under omrörning tills massan tjocknar, ca 5 minuter. Häll upp smeten på bakplåtspappret. Låt kolan stelna, skär eller klipp den sedan i fyrkantiga bitar. Vira in kolan i cellofan eller smörpapper.


Mörk chokladfudge

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl mörk sirap

50 g smör

2 msk glykos

100 g mörk choklad


Den här fudgen är lätt att göra och behöver inte lindas in i smör papper. Fudgen blir torr och mjuk, vilket är typiskt för fudge, och den är snällare mot tänderna än seg kola. Den måste koka länge, ungefär 30 min innan den är uppe i 120°. Det är lätt att kontrollera om du har en termometer. Du klarar dig bra utan termometer genom att göra kulprovet. Rör helst inte i fudgen, utan skaka hellre kastrullen lätt någon gång då och då. Glykosen kan du köpa på apoteket. Glykos gör att fudgen blir fastare och lätt att skära.


Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka 1minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna. Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0