Vaniljbullar och majspuré
I kväll ska jag på Me&I-party. Det ska bli skoj eftersom det är min kära vän och kollega E som är Me&I-gurun men jag har lite ångest för vad jag ska köpa. Me&I är vääldigt retro och det är inte jag (och inte V så länge jag bestämmer :)). Men kanske har de några mer klassiska plagg också? Jag har rekat på hemsidan men där finns inte mycket preppy så det blir kvällen som får utvisa helt enkelt.
V har ju börjat äta små miniportioner av gröt och majspuré nu också. I hate it! Så ogudaktigt mycket kladd och stök för några ynka skedar mat i bebisen. Är det inte bättre de börjar äta när de är äldre och kan hantera bestick och allt ordentligt? I dag kladdade den läskiga majspurén fast överallt och flera timmar senare hittade jag klumpar både i sängen och på mina byxor, linne och kofta. V:s kläder låg då sedan länge redan i tvättkorgen.
I helgen roade jag mig med att baka vaniljbullar och kärleksmums-muffins. Det är ju bland det mysigaste som finns!

Om någon hade sagt till mig bara dagar innan jag fick barn att jag skulle bli största Polarn & Pyret-fanet hade jag skrattat ihjäl mig, det var inte alls planerat. Men nu bara älskar jag deras snygga, smarta och välgjorda kläder och personalen i butikerna. Såå trevliga och de har lärt mig allt jag kan om barnpåklädnad! :) Halva sortimentet åker på nu när vi ska ut och gå i höstrusket...

Hederliga vanilj- och mandelmassebullar
Mumsiga bullar med vanilj och mandelmassa
Ca 40 st
1paket jäst (á 50 g)
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk kardemummakärnor som krossas i mortel
1/2 tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör eller margarin
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
Mandelmassa efter tycke och smak
Pensling
ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätska, socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ju mindre vetemjöl desto saftigare bullar så gör degen hanterbar, inte mer. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör matfettet smidigt med socker och vaniljsocker till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen, riv över kylskåpskall mandelmassa och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Man kan inte lita på dagens teknik, fick inget "nybakatsms" den här gången heller. Tacka vet jag äkta brevduvor...