Badrum, babymos och Leilas bullar
Tänk att vi ska bygga badrum och få badkar! Har inte tänkt riktigt på det ännu men gud vad lyxigt det blir! Jag ska köpa hem hundratals badbomber och bara ligga och vräka mig i skållhett vatten om kvällarna! L är i full gång med att riva ut det gamla badrummet och han gör det med liv och lust, jag tror att det har något slags meditativt syfte :)
Vi har gjort en avancerad CAD-ritning av hur vi tänker oss "nya" badrummet. (Är ni inte imponerade av tekniken på 2000-talet så säg!)
I går lekte jag den goda modern och kokte bebismat och vägde upp i 200 g portioner á la Sempers fabrik i Eslöv. Vincent rynkade dock mest på näsan och åt betydligt mer måltiden efter när det bjöds hederlig burklasagne. Hm.
I eftermiddag har jag bakat Leilas vaniljbullar, de blev faktiskt jättegoda. Hur snygg hon än är och hur underbart fina grejer hon bakar tycker jag inte alltid att det blir så supergoda saker av hennes recept, men det kan ju i coh för sig vara mitt fel mer än hennes. De här bullarna blev i alla fall jättemumsiga och jag ska testa detta recept på vetedeg till mina "vanliga" bullar nästa gång jag bakar. L tycker att jag är en solklar vikarie för Leila nu när hon ska vara föräldraledig och ringer TV4 ställer jag ju självklart upp.
Det här är Leilas recept: (Jag gjorde dubbel sats och fuskade och körde med köpt marsankräm, funkade perfekt.)
Vaniljbullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1,2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
5 dl mjölk, 3%
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
1,5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 18 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter. Gör ett hål i varje bulle och fyll med lite vaniljkräm.
8. Grädda bullarna gyllene, cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.
Leilas bullar
Mina bullar
Och några släta bullar att göra semlor av blev det också.
OMG, de ser ju huuuur goda ut som helst!! Smarrigt säger jag :)) Men fattade inte riktigt, gjorde du vaniljkrämen som står i receptet eller körde du med färdiggjord? Verkade lite krånligt att göra vaniljkrämen tycker jag o hade nog själv tagit färdiggjord. Dessa ska jag nog ta och göra ngn dag! Jag har bara försökt mig på vaniljbullar en gång, då blev resultatet små hårda golfbollar där jag inte fick i någon fyllning, haha.. :)
Kram!
Haha. Nej, jag köpte marsankräm (pulver från Ekströms) istället, hade tänkt göra vaniljkrämen men så ooorkade jag bara inte, varje gång jag skulle sätta igång och göra bullarna tappade jag lusten av bara tanken. Men det blev hur bra som helst med köpta krämen, över förväntan faktiskt. Och bullarna blev fluffiga och fina, inga golfbollar :) Men med den ingredienslistan kan det knappast misslyckas... Har aldrig sett mer smör, jäst och socker i ett recept :) :) Leila är ingen Viktväktare precis :)
Vad mycket TV-tid du fick i allafall! Kameramannen måste ha gillat dig :) Kul att "ses", det var länge sen!
KRAM!