God fortsättning!
L: Vi säger att vi åkte hem till L och T och delade på en kycklingburrito de hade över.
Jag: Nej, det låter ju som om de är världens snålaste personer!
L: Men vi säger att vi åkte hem till L och T och att de bjöd på kycklingburritos då.
Jag: Fast det gjorde de ju på riktigt förra gången vi var där. Tänk om vi berättade det för svärisarna då?
Och sådär fortsatte det i all oändlighet.
Som tur är kan vi proviantera lite hos våra goa vänner L och T. I dag har vi varit där och köpt hem McDonald's, perfekt för sedan kunde vi sitta snällt med våra räksallader till middag och bli såå mätta och glada. Vi sjöng Singstar också. Bebisarna tittade helt förbluffat på oss och det var inte så konstigt med tanke på hur det lät. Fast skoj var det. Några små inköp har det blivit också, jag fotar när det är på plats hemma!
God Jul!!
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/godjul_24226512.jpg)
Nu har vi jul...
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12221_24220874.jpg)
Lite snett är inte lätt :) Min 9 kilos medhjälpare kunde tyvärr inte meddela om det blev rakare eller snedare när jag låg under granen och skruvade, som ni ser! :)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12223_24221043.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12224_24221150.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12225_24221195.jpg)
Alla julklappar är inslagna och klara. Märks det att jag har ett favvosätt att knyta banden för tillfället? :)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12226_24221236.jpg)
Inköpen som jag skrev om härom dagen; ett uunderbart stort pepparkakshjärta från konditoriet som jag har hängt upp i ett fönster. Luktar super dessutom!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12227_24221286.jpg)
Och en fin dörrkrans från Sia.
I dag har vi umgåtts med våra goda vänner L och T, jätteskoj! Vi fikade på Tobleroneparfait som är såå enkelt och gott, testa att göra och bjud till kaffet på julafton!
Tobleroneparfait
Vispa 3 äggulor och 1/2 dl socker tjockt och pösigt. Vispa i en annan bunke 2 1/2-3 dl grädde hårt. Smält 125g Toblerone i ett vattenbad eller i micro och blanda ned i äggvispet. Vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden. Häll i form täckt med plastfolie och frys i minst 4 timmar. Mums!
Det finns en story om hur jag började gråta en gång när L delade upp en tobleroneparfait orättvist mellan oss och som ledde till att vi fick en vansinnig massa Toblerone-choklad i present när vi gifte oss men det är en annan historia.
För övrigt skulle allt vara julefrid och fröjd om inte...
... vi fått för oss att riva ner lite tapet i hallen i källaren häromdagen. Sattes igång efter att jag yttrat min standardfras "-Det är inte en stor sak att riva ner". Men det var det, som alltid! Så nu är det lite damm och stök igen men det skulle ju bara inte vara vi annars! :)
Hoppas ni har det bra i julstöket! ♥
Christmas time...
I går var det julavslutning på Öppna förskolan, hur ska vi klara oss utan dessa torsdagssammankomster ända till 8 januari? Lite trist faktiskt, tänk att jag gick och blev så biten till slut. Otippat som så mycket annat i detta "nya" liv. På ÖF var dagens samtalsämne att det var rea på barnklädesbutiken Villervalla.se. Så tror ni inte jag gick raka vägen hem och beställde lite grejer? Lättpåverkad, moi? Fast det var lite skoj, köpte några coola mössor bland annat.
Sedan kokte jag risgrynsgröt och kola, så nu är det denna meny som gäller fram till jul! :) Mycket mumsigt. Jag kokar min risgrynsgröt i ugnen, sjukt smidigt. Inget rörande och passande och ingen bränd botten i kastrullen. Gör så här:
Risgrynsgröt i ugn (6 port)
Sätt ugnen på 175°c. Sätt gallret på nedersta valsen så att grötkastrullen får plats. (Testa gärna innan så att kastrullen går in.) Koka som vanligt 2,5 dl risgryn i 5 dl vatten och 3/4 tsk salt på svag värme under lock i 10 minuter. Häll i 8-9 dl mjölk och koka upp. Rör sedan om, lägg på locket och sätt in hela kastrullen i ugnen i ca 35 minuter. Klart!
Nu har vi precis varit på fredagslunch på stan med L och jag har passat på att köpa ett par söta saker. Fotar sedan!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12191_23969384.jpg)
Enklaste kolorna, supergoda men obs! gör inte dessa om ni inte gillar socker!
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12192_23969403.jpg)
Och risgrynsgröt, skinkmacka och julmust :)
Alla förtjänar en God Jul
Spännande, spännande
I dag har lillskrållan och jag griljerat julskinkan och gjort supergoda tryfflar med apelsinsmak. Samma recept som Baileys-tryfflar fast med lite rivet skal och ett par matskedar apelsinsaft. Mmmm. Griljeringen av skinkan var klassisk; 1 äggula, 3 msk Slotts senap och 2 msk strösocker plus ströbröd. Blev hur gott som helst så nu blir det julskinkemackor här fram till jul. I morgon ska jag koka risgrynsgröt också.
Så råkade jag köpa en halvdöd amaryllis på Maxi efter jag varit i blomsteraffären och bestämt mig för att inte köpa några fler julblommor eftersom jag vet att om en vecka och en dag kommer jag bara att vilja kasta ut allt som har med julen att göra och sätta in tulpaner. Men så tittade den lilla slokande stackaren så bedjande på mig att jag var tvungen att ta hem den och ge den en fröjdefull jul. Så nu har jag världens minsta julstjärna och en halvvissen amaryllis, vilken j*a jul va!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12171_23865121.jpg)
Mumsig julskinka...
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12174_23865302.jpg)
... efter att jag hade skurit bort 2 kg fett :)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12172_23865412.jpg)
Och denna smet...
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12173_23865535.jpg)
... blev till smarriga tryfflar!
Inte köpt alla klapparna än?
I dag har Vincent och jag haft lunchgäster, vi bjöd på chèvre chaud, såå gott. Och nu i kväll gjorde jag jättegoda kycklingburritos som min goa kompis L bjöd oss på för ett tag sedan. Det här är mer en liten guide än ett recept för det finns inget men så här gjorde jag: Skär ganska små kuber av två kycklingfiléer, ca 2x2 cm. Stek, salta och peppra. Tillsätt en burk créme fraiche i pannan, ca 1/2 tsk sambal oelek och 1-2 msk sweet chilisås. L hade i majs också men det glömde jag. Låt puttra lite. Lägg lite lagom röra på tortillabröd och rulla ihop. Lägg tätt ihop i ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera ca 10 minuter. Supergott!
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12162_23787720.jpg)
Så här stökigt blev det när jag rev upp alla xBOX-grejer... Me no like.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12165_23787961.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12164_23787904.jpg)
Skrållan och jag gjorde klart våra julkort också.
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12163_23787853.jpg)
Åsså dagens "Förbaskade karlar!" Jag bad L köpa hem en julstjärna, och dubbelkollade för säkerhets skull om han visste vad det var för när jag bad om en cyklamen kom han typ hem med en cykel. "-Visst" svarar han stolt, "En sån man hänger i fönstret!" Sedan fick jag då förklara att det var en växt och jag sa uttryckligen att det skulle vara en rejäl och fin. Och detta är vad han kom hem med! En pygméblomma! Gaw.
Shopping, shopping
En underbar shoppingdag hade vi igår. Shopping är verkligen guds gåva till mänskligheten :) Köpte lite ditten och datten, bland annat ganska mycket på IKEA till vår nedervåning som snart ska inredas på nytt, Lexington-handdukar till nya badrummet och några julklappar. Glammigaste köpet blev dessa saker som jag köpte, känner mig som mig själv igen nu med ett par nya läppglans! (Och skön nattcrème från Shiseido och ögonskuggor från Helena Rubinstein).
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12161_23760753.jpg)
Till mig från tomten?
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12145-kopiera_23641413.jpg)
Än är inte helgen slut!
I helgen har vi gjort ytterst lite, Skrållan och jag var hos (hans) mormor och morfar i går och kokte Lucia-knäck som blev lite halvfiasko eftersom att vi a) inte kom riktigt överens om vi skulle göra vaniljkola eller knäck vilket ledde till att kolasmeten blev till knäck i knäckformar b) kola/knäckreceptet var mysko och smeten brände i botten av kastrullen (som så ofta i min barndom, kanske fortfarande samma recept??) Men vi kokte till exakt 125°c i alla fall så konsistensen verkade det inte bli något fel på.
I dag har jag slagit in lite julklappar...
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12141_23638367.jpg)
De där grejerna ser ju spännande ut... Den där tunna, prassliga röda grejen till vänster verkar allra skojigast!
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12142_23638547.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12143_23638677.jpg)
Blir inte paketen snygga kan jag i alla fall inte skylla på att jag inte hade de rätta attiraljerna...
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12144_23638764.jpg)
Fredag
Skön helg på er! ♥
Fem-minuterskola
25 g margarin eller smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl sirap
3 msk kakao
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt eller mindre form, jag brukar använda en rektangulär bakform, då blir det ganska tjocka och fina kolor. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och koka upp på svag värme under omrörning tills massan tjocknar, ca 5 minuter. Häll upp smeten på bakplåtspappret. Låt kolan stelna, skär eller klipp den sedan i fyrkantiga bitar. Vira in kolan i cellofan eller smörpapper.
Mörk chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad
Den här fudgen är lätt att göra och behöver inte lindas in i smör papper. Fudgen blir torr och mjuk, vilket är typiskt för fudge, och den är snällare mot tänderna än seg kola. Den måste koka länge, ungefär 30 min innan den är uppe i 120°. Det är lätt att kontrollera om du har en termometer. Du klarar dig bra utan termometer genom att göra kulprovet. Rör helst inte i fudgen, utan skaka hellre kastrullen lätt någon gång då och då. Glykosen kan du köpa på apoteket. Glykos gör att fudgen blir fastare och lätt att skära.
Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka 1minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna. Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.
De hundrasextiokvadraten
Så håll ögonen öppna!
Wiiiiie!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/xbox_23332730.jpg)
Vi vann ett Xbox 360 idag! Eller vi och vi, maken L vann. Fast det var jag som hade nominerat honom till Drömjulen i Mix Megapol. Alexander Lukas som han är gick han och vann också. Nu blir det spela av!
Ha-begär
Det här läckra porslinet ur Mateus The Shining Collection skulle jag vilja duka med vid nyår! (Jag kanske snart inte kan kalla mig själv minimalist?)
Julgodis
Jag tänkte göra lite julgodis någon dag, med betoning på lite för egentligen tycker jag att det är godare med köpt godis med en massa E-nummer i :) Knäck ska jag i allafall koka och så tänkte jag prova att göra chokladtryfflar för det har jag varit nyfiken på att testa så länge. De här tänker jag göra:
Baileystryfflar
200 g mörk choklad
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 msk Baileys
Garnering:
1 ½ msk kakao
Bryt chokladen i bitar. Smält smöret tillsammans med grädden i en kastrull. Häll i likören. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen, rör till en jämn smet. Låt stelna på sval plats och forma sedan till kulor. Häll kakaon i en liten skål och rulla tryfflarna i den. Lägg dem i en burk med lock med smörpapper mellan lagren. Förvara i kylskåp.
Det var den helgen, det!
I helgen har vi fixat lite här hemma, men effektivitet som tidigare var en ledstjärna existerar visst inte längre! Det känns som om inget någonsin blir gjort. Jag har i allafall fixat till supergoda lussekatter med mandelmassa och vit choklad och oljat in vårt matbord. L har fått upp ljusslingan i trädet utanför också så nu börjar julstämningen infinna sig. Jag har lite bestyr som jag planerar nu, men det känns liite tidigt än, väntar nog någon vecka med knäcken och julskinkan... Om jag kan hålla mig.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12081_23197105.jpg)
Los lussekattos
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12082_23197198.jpg)
Nyoljat matbord. Bordet heter "Sumo" och kommer från OLBY Design.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/12083_23197375.jpg)
Min lilla tomtenisse på rymmen.
Fredag!
I dag har Skrållan och jag bakat pepparkakor, skulle ha gjort lussekatter också men hans tålamod räckte inte till det, inte så konstigt! Det får bli i morgon eller på söndag i stället. Min pyssliga kompis L har dock provbakat med vit choklad-fyllning och rapporterar att det blev mucho mumsigt.
Jag använde detta recept till pepparkakorna, fast delade med 5 för jag ville verkligen inte ha 300 pepparkakor. (Och inte kavla hela dagen heller, för den delen.) Det blev tre plåtar, precis lagom.
Pepparkakor
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl mjöl
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.
Rör ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.
Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.
Ta fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.
I morgon ska ljusen upp i äppleträdet, till varje pris!
Skön helg på er! ♥
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/pepparkakor_22998262.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/pepparkakor2_22998584.jpg)
Julrimmen
Jag mötte henne en tisdagsnatt
En klarblå natt i månens sken
Hon var på väg mot en taxi hem
Men jag tog min hatt och trollade fram en skatt
En promenad genom stan
Sha la la... he-he-hej!
Och det var juni och enkla beslut
Fast tusen ting stod tungt på lut
Men vad behöver man mer
Än att lugnt ta del av allt som sker
På promenad genom stan
Sha la la... he-he-hej!
Vi passerade Norre Port
Och längre bort där Nissan far
Ingen människa borde ensam va'
När man kan va' ett par
i en sommarstad
På promenad genom stan
Sha la la... he-he-hej!
Nästan borta vid Kärleken
Vid ett moln av hägg, hon sa:
"Har skiljs vår väg"
Fingertoppar som rörde varann var allt vi hann
Innan hon försvann
på promenad genom stan
eller...
Ibland känns det som
som jag alltid hamnat fel
som om jag alltid stötts av el
och brunnit upp
Lite i taget
Ibland känns det som
som om jag alltid tittat bort
som om det lätta varit för svårt,
och allt för stort
Du sover sött i rosenrött
Här är jag, idag är det min födelsedag
Ibland känns det som
jag var en insekt på en kvist
Det bor en vilsen specialist,
här inuti
Strax under ytan
Ibland känns det som
som om jag alltid dragit mej ur
och tvingat fågeln till sin bur
Och hur mår du?
Du sover sött i rosenrött
Aaaaaa
Här är jag, idag är det min födelsedag
Här är jag, idag är det min födelsedag
Här är jag, idag är det min födelsedag
Och många fler exempel finns i denne mans repertoar. Märkligt på vilka sätt man kan bli mångmiljonär.
Golvtrubbel
Klä in klapparna
Tyvärr har L och jag vääldigt olika inställning till det här med presenter; han är en praktiker och jag en romantiker. Han köper saker när det behövs, och då är det inget knussel. Men högtidsdagar är bara ett onödigt ont och slutar med att han panikköper något den 23 december eller dagen före min födelsedag. I kontrast till mig som börjar planera och fundera flera månader i förväg och sedan ägnar en förmiddag åt att omsorgsfullt slå in och snitsa till. Det senare verkligen som pärlor för svinen eftersom L helt saknar de receptorer i hjärnan som uppskattar snyggt inslagna paket... Kanske för att han är man, vad vet jag. Hursomhelst.
Det här är min funbox med snöre, etiketter, hjärtan, stjärnor, konfetti, snörstrimlare, silkespapper och andra roligheter!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/snren_22827628.jpg)
Äntligen advent!
Nu är vi hemma från förra veckans Sverigeturné och allt är lite kaosartat. Eftersom halva bohaget var med på resan ska grejerna nu tillbaka till sina ordinarie platser och källaren är ett inferno av nyslipade, betsade, lackade golv och trösklar och borttagna dörrar och lister där man bara kan gå ner några timmar per dygn, när lacket torkat sedan gårdagen och innan golvgubbarna kommer nästa gång. Så nu har vi hunnit köra en tvätt i allafall men den kan inte hämtas förrän i morgon. Lite osmidigt.
Jag har precis letat fram mitt lussebulls-recept, ska baka i veckan. Jag tänkte göra hälften med mandelmassefyllning som är mitt vanliga recept och hälften med vit choklad i som jag har läst är mumsigt och det låter ju inte helt fel.
Förra veckan var såå skoj, vi träffade en massa goda vänner, shoppade en massa och hade det hur mysigt som helst. Så skulle jag vilja ha det hela tiden! Rejält detoxad från Internet blev jag också och det var välbehövligt. Jag ska börja dra ner på mitt missbruk nu. Får se om bloggen överlever :)
Denna vecka är stora julbordsveckan. Vi var på julbord i söndags, L ska i kväll igen och vi båda på torsdag. Perfekt för julstämningen.
Så avslutningsvis ett litet tips i all enkelhet; symaskinsolja! Gud vad det är effektivt! Jag droppar i lite här och var och nu finns här inget som gnisslar eller knarrar! I like! Oljade t o m några dörrar i smyg hemma hos svärisarna förra veckan.
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/lussebullar_22760239.jpg)
Hold your horses!
Skön vecka! ♥