Helg
Myyshelg har vi haft! I går var jag och Vince hos mormor och morfar hela eftermiddagen, hade det mysigt och gick långpromenad i snön. V fick en finfin tomtedress till jul också. På kvällen när V somnat sött och L var på fotbollslagets årsfest (Landslaget ni vet. Men Zlatan kunde inte komma, synd för jag hade tänkt att Helena och jag skulle sitta hemma med knyttarna och dippa morotsstavar och grillchips :)) så vad tror ni att jag gjorde dessa dyrbara egentidsminutrarna? Badade skumbad, gjorde inpackning och ansiktsmask? Kröp upp i soffan med en stor mugg vaniljte och en god bok och mina hundratals tidningar som ligger olästa och väntar? Ringde någon gammal kompis och tjejpratade? Nej, jag lyckades slösa bort hela kvällen på att skriva en meningslös kommentar på en meningslös blogg!! Gud vad jag var trött på mig själv sedan. Så onödigt. En typisk sak som jag kommer ångra att jag ägnade tid av mitt liv till när jag sitter i min rullstol på ålderdomshemmet!
I dag har jag bakat fler vaniljbullar, gjort supergoda köttbullar på Pernilla Wahlgrens svägerskas recept (sjukt, jag vet!) och haft besök av goaste E. Hon hade inte bara med sig present till V utan också till slitna mamman! En nya mascara från Lancôme fick jag, Ôscillation med vibrator i och allt! (För ögonfransarna alltså). Ska testa och recensera :) Och hon vet inte ens att jag bloggar så inget product placement!
Nu ska jag slå ihop datorn, läsa Aftonbladet i hederligt pappersformat och se upplösningen av Ensamma mammorna. Till veckan blir det bloggpaus, jag är nämligen gräsänka måndag-tisdag och sedan på resande fot till söndag. Under tiden kan ni också laga Jessicas goda köttbullar!
JESSICAS GRYMMA KÖTTBULLAR (ca 25 st)
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk Dijonsenap
1 tsk kalvfond
1 liten riven gul lök
salt och peppar efter behag
Vispa ihop alla ingredienserna utom köttfärsen i en skål. Låt stå ett tag så att det får tjocka till sig. (5 -10 min) Smaka gärna av, och om det är lite för salt gör det inget för när man sen tillsätter köttfärsen behöver den ganska mycket sälta.
Blanda köttfärsen och det resterande ihopvispade ingredienserna i en stor skål. Rulla till ca 25 köttbullar.
Sätt plattan på högsta värmen och lägg i smör som får fräsa upp. Lägg i köttbullarna och sänk värmen till hälften. Stek dem tills de är genomstekta och har fått en knaprig yta.
Uppskattad present!
Denna foundation från Kanebo köpte jag förra veckan, är mycket nöjd!
Och så har fåglarnas höstkaka kommit ut i ett träd! :)
Häromdagen köpte jag en supersnygg och praktisk ny skötväska också, bild kommer nästa vecka!
Hej vinter
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/vinter2_21948019.gif)
Fredag och vinter! Hade man kollat på väderprognosen hade man kanske varit varnad men jag blev riktigt förvånad i morse.
I dag har vi ätit fredagslunch på stan, shoppat lite och V och jag promenerat hem, har precis installerat fårskinn i vagnen för att den lilla rumpan ska hålla sig varm. Måste klippa till det lite dock.
Har ni läst i tidningarna om alla pirater på sjön? Allvarligt problem för sjöfarten! Men L höll på att skratta ihjäl sig när jag försökte diskutera det härom kvällen och anklagade mig för att ha blandat ihop dagstidningen med Barnkammarboken... Och ville prompt att jag skulle säga Sju sjösjuka sjörövare på ett sjörövarskepp flera gånger på raken. Svårt, eller hur?
Trevlig helg på er!
Pyssel
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11203_21897696.jpg)
Denna läckra trädgårdsprydnad jag fick av min kompis som var här i början av veckan!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11204_21897849.jpg)
På trappan har jag också denna lilla höstgrupp. Tycker ni att prydnadskålen ser pigg och fräsch ut? Det kommer den att göra forever, den är nämligen av tyg ur Sia:s kollektion. Perfekt tycker jag eftersom kål har en tendens att först växa hejdlöst och sedan bli jätteful i mina krukor medan ljungen ju står sig hela vintern. Den stora kotten är från underbara italienska ön Iscia. Gissa om L muttrar när jag springer runt och plockar kottar och snäckor och sånt :)
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11201_21898312.jpg)
Häromdagen "bakade" jag denna lilla kaka, men inte till oss denna gång utan till småfåglarna. Nu ska jag fixa någon fiffig upphängning så att jag bara fixar mat till fåglarna och inte till kvarterets katter...
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11202_21898890.jpg)
Den här trevliga tidningen kom i postlådan i dag också, första numret och med 45 sidors special om Napa Valley. Skadligt för min reslängtan som var stor redan innan!
Bytesmarknaden
Önskas: Etta med Dux-säng utan kiss och kräks, rejält bredband och storbilds-TV.
Tillträde snarast.
Allt kollapsar!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11193_21805049.jpg)
Som tur är kan jag trösta mig med att jag äntligen fått min favvoradio från Tivoli Audio...
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11191_21805102.jpg)
... och att jag hittade 15 nypressade hundradollarssedlar i vår skräplåda i helgen, jippi! Som vi växlade när dollarn stod under sex kronor dessutom. Så nu kanske tur och oturen tagit ut varandra så att det kan lugna ner sig lite?
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/11192_21805169.jpg)
Golvkillarna var sjuka förra veckan så inte förrän igår kom de igång med trappan och golven nere. Vince och jag fick sitta instängda i sovrummet när de var här, det väsnas ju rejält. Det var dock inte skoj för någon att sitta därinne, trots att jag laddade upp med hela sängen full av leksaker. Fasar redan för kvällen...
I rosa plysch...
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/plysch_21671147.jpg)
Bloggfeber
Hela helgen har det bebissocialicerats här hemma, och idag också. I dag hade jag två gamla barndomsvänner här, en som jag är nära kompis med och umgås mycket med och en som jag träffar jättesällan. Det är både komiskt och konstigt hur vi som aaaldrig skulle ha barn nu sitter heligt leende som om vi var och en hade självaste jesusbarnet vid vårt bröst... Det var i alla fall supertrevligt och jag fick tillfälle att bjuda på fredagspizzan, det är ju aldrig fel!
Nu måste Bree i mig sterilisera alla leksaker som farit runt i alla munnar! (Bara de små munnarna dock).
Skön vecka! ♥
Underbara fredag
Eftersom det garanterat bara är en enda fredagen den fjortonde i månaden är det lika bra att försöka få ut det mesta av dagen :)
Vince och jag har ätit lunch ute med L idag, suupergod hamburgare med salsa och aioli. Sedan lite shopping på stan, denna vecka har verkligen gått i konsumtionens tecken. Likt ekorrar har vi burit hem ditten och datten och t o m L har varit vild och bland annat köpt en motor och öppnare till garageporten.
I kväll blir det ... Ja, ni vet vilken mat!
Hoppas att ni får en skön helg! ♥
Mer minne till min kamera!
I min steriliserings-iver råkade jag spräcka en av mina Margarethe-skålar med kokande vatten härom kvällen så det fick bli en ny, snygg va!
Och när posthögen ser ut såhär känns livet ganska ljust :)
Blonde moment
L: Hur ofta tror du att det är fredagen den trettonde?
Jag: (Funderar och säger på fullt allvar): Inte oftare än en gång i månaden i allafall.
Gissa om han låg dubbelvikt av skratt! Whaaaat was I thiiiiinking??? Här är verkligen gegga i hjärnan. Skulle aldrig ha gjort de där ljusa slingorna i tisdags.
Torsdag
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/morotskaka_21369393.jpg)
Flickorna Lundgrens morotskaka
Ingredienser
2.5 dl matolja
200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)
4 dl finrivna morötter
3 ägg
240 g Vetemjöl Special (4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
1 tsk kanel
Topping
200 g smör
200 g Philadelphiaost
180 g florsocker (3 dl)
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
Sätt ugnen på 200°.
Vispa socker och olja vitt. Tillsätt morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt kakan svalna något.
Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar.
Advent
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/adventstake_21186437.gif)
Vill ha!
Söndagen i bilder
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd1_21140320.jpg)
Det här dolde sig i makens presenter från Vincent; ett foto till skrivbordet på jobbet och ett fot- och handavtryck som vi gjort på öppna förskolan. Inga underkläder till far här!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd2_21140447.jpg)
MorFaren Mr Handyman fick vaniljbullarna och kärleksmumsen jag bakade förra helgen, de var till honom men det var ju tvunget att hållas top secret! (Och några har vi i ärlighetens namn tryckt i oss själva.)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd3_21140587.jpg)
Lunchen glömde jag att fota men såhär blev den svenska kladdkakemästaren. Serverades med ...
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd4_21140640.jpg)
Marianne-fluff. Min recension är den att Marianne-fluffet var underbart gott men tog över lite väl mycket och var väldigt mäktigt, man kände liksom inte kakan. Jag tror det skulle komma bättre till sin rätt tillsammans med fruktsallad eller något annat lite lättare. Rolig idé dock och jag ska absolut testa att göra Geisha-fluff. Bara att det heter "fluff" låter ju underbart, eller hur? Och kakan var ju en helt vanlig kladdis med marshmallows i, och konservativ som jag är tar jag den nog hellre utan fortsättningsvis.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd5-kopiera_21140933.gif)
Mums vad gott det ska bli! Vad snäll du är morfar!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd6_21141046.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/fd7_21141066.jpg)
Och så avslutades kalaset, som det som ofta gör när vi bjuder in, med lite hederligt arbete. Trappan plastades in och gillestugan tömdes, i veckan sätter nämligen golvgubbarna igång med att slipa och olja trappan och de två sista golven nere. Det kommer att bli sjukt jobbigt – men skönt när det är över! Hej då gula furugolvet.
Fars dag
Skön söndag! ♥
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/farsdag1_21053233.gif)
Ja, kanske lite feminina presenter till pappa L, det fanns mest karamelliga papper i förrådet :)
New York-tips – några uppdateringar
Boktips för bebisföräldrar och andra intresserade
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/baby2_21005131.gif)
Baby: ett litet mirakel: barnets utveckling de första två åren av Desmond Morris
"Zoologen Desmond Morris är världsberömd för sina populärt skrivna böcker om människors och djurs beteenden. I denna vackert illustrerade bok beskriver han barnets fysiska, känslomässiga och sociala utveckling under de första två åren. Han lägger fram otroliga fakta, som illustrerar den mänskliga kroppens komplexitet och bekräftar att ett barns tillblivelse och snabba utveckling efter födseln faktiskt är ett underverk.
Ett litet mirakel är inte en föräldrahandbok i vanlig bemärkelse, utan ett unikt porträtt av de första två åren i människans liv skildrade helt och hållet ur barnets perspektiv. Rustad med all denna kunskap kommer emellertid varje förälder att veta hur man bäst tar hand om sin baby och tillfredsställer hans eller hennes grundläggande behov. Kan en nybliven mor eller far önska sig en bättre gåva?! "
Jag har läst mycket positivt om denna bok och ska själv klicka hem den från Bokus genast!
Det perfekta professorsämnet
Jag (sjunger för V): Sko, sko din lilla häst, i morgon blir det snö och frost, då blir skorna dyyyra ...
L (en bit bort, mumlar): Då måste jag ringa om vinterdäcken i dag ändå ...
Jag: Vad?
L: Du sa ju att det ska bli snö och frost ...
Full närvaro, eller?
Fredag!
I Allt om Mat listar deras vinexpert Gunilla Hultgren Karell om nya årgångar på gamla favoriter, många som låter underbart goda! Hoppas ni köper hem och myser lite i helgen, själv är jag ju ofrivillig helnykterist sedan låångt tillbaka och ett tag till! :) Mysa ska jag dock! Trevlig helg!! ♥
Vita viner
Thabilk Marsanne 2006 (6406) Australien, 90 kronor
Personligt och härligt vin med lime, tropisk frukt, honung och grape. Bra koncentration.
Passar till grillade laxbiffar och skaldjur.
Betyg: 5
Vina Maipo Chardonnay 2008 (6671) Chile, 59 kronor
Trevligt och okomplicerat med fräsch frukt, vanilj och lätt krydda i smaken. Till exempelvis kokta rödbetor med smulad chèvre.
betyg: 5
De Bortoli Gewürztraminer Riesling 2008 (6403) Australien, 68 kronor
Halvtorrt med kryddig, aromatisk, fläder och honung i smaken. Passar till lite heta kryddningar; till exempel thai-inspirerad wok med skaldjur.
Betyg: 4
Carl Reh Organic 2007 (6906) Tyskland, 69 kronor
Frisk, ren och druvig smak med drag av aprikoser och citrus. Ekovin. Till lättare rätter, kanske en räksallad.
Betyg: 4
Torricella 2007 (7179) Italien, 129 kronor
Smakrikt med smörig, ganska intensiv smak, inslag av nötter och vanilj. Passar en pastarätt med svamp och färsk salsiccia.
Betyg: 4
Röda viner
Roodeberg 2006 (7451) Sydafrika, 85 kronor
Smakrikt och stadigt vin med kryddiga toner, drag av torkad frukt och lakrits och bra längd. Till en burgundisk köttgryta.
Betyg: 5
Monti Garbi Ripasso 2006 (5328) Italien, 99 kronor
Läckert kryddigt med svarta körsbär, choklad och örter i smaken. Passar exempelvis till lammkorv med grillad polenta.
Betyg: 5
Viñas del Vero Garnacha Syrah 2007 (6921) Spanien, 62 kronor
Smak av mörka bär, vanilj, örter och kryddor. Till en helstekt fläskkarré med gräddsås och äppelmos.
Betyg: 4
Masi Passo Doble Malbec Corvina 2007 (6156) Argentina, 89 kronor
Ett mustigt vin med plommonliknande smak. Gott till en grillad entrecôte med örtsmör och rostade potatisklyftor.
Betyg: 4
1865 Cabernet Sauvignon 2006 (16672) Chile, 119 kronor
Smakrikt vin med massor av svarta vinbär, örter och kryddor. Eldig
eftersmak. Passar till välkryddade lammfärsbiffar.
Betyg: 3
Falukorv och hastkaka
I dag har det blivit ett besök på Öppna förskolan med mina nya BebisMammevänner och så har jag fyndat vita cyklamen för två till priset av tre. Jag gjorde mig besväret att åka till blomsteraffären för att köpa blommorna och sedan fanns det likadana, mycket billigare, på Maxi när jag kom dit. Nåväl.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/cyklamen_20905481.gif)
I går gjorde jag ett litet besök på jobbet för att få träffa lite kollegor. Vågade inte komma utan något till fikat i bagaget så bakade en väldigt snabb och enkel kaka på förmiddagen, Malins hastkaka. Receptet får ni här!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/hastkakor_20884921.gif)
Hastkaka (lagom till mindre långpanna)
150 gr smält smör
5 dl strösocker
5 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Rör ihop socker, ägg och det smälta smöret. Rör i vetemjölet, vaniljsockret och bakpulvret.
Blanda samman hastigt och häll ned i bakplåtspappersklädd långpanna. Stick i valfria frukter eller bär, tex äpple, blåbär eller vinbär. Jag hade vinbär i frysen så det fick bli det, blandade dem med lite socker och potatismjöl innan jag hällde över och tryckte ner dem lätt. Grädda ca 20 minuter i 200°c. Skär upp i rutor.
Vaniljbullar och majspuré
I kväll ska jag på Me&I-party. Det ska bli skoj eftersom det är min kära vän och kollega E som är Me&I-gurun men jag har lite ångest för vad jag ska köpa. Me&I är vääldigt retro och det är inte jag (och inte V så länge jag bestämmer :)). Men kanske har de några mer klassiska plagg också? Jag har rekat på hemsidan men där finns inte mycket preppy så det blir kvällen som får utvisa helt enkelt.
V har ju börjat äta små miniportioner av gröt och majspuré nu också. I hate it! Så ogudaktigt mycket kladd och stök för några ynka skedar mat i bebisen. Är det inte bättre de börjar äta när de är äldre och kan hantera bestick och allt ordentligt? I dag kladdade den läskiga majspurén fast överallt och flera timmar senare hittade jag klumpar både i sängen och på mina byxor, linne och kofta. V:s kläder låg då sedan länge redan i tvättkorgen.
I helgen roade jag mig med att baka vaniljbullar och kärleksmums-muffins. Det är ju bland det mysigaste som finns!
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/polarn_20736949.jpg)
Om någon hade sagt till mig bara dagar innan jag fick barn att jag skulle bli största Polarn & Pyret-fanet hade jag skrattat ihjäl mig, det var inte alls planerat. Men nu bara älskar jag deras snygga, smarta och välgjorda kläder och personalen i butikerna. Såå trevliga och de har lärt mig allt jag kan om barnpåklädnad! :) Halva sortimentet åker på nu när vi ska ut och gå i höstrusket...
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/525801/images/2008/bullar_20736872.jpg)
Hederliga vanilj- och mandelmassebullar
Mumsiga bullar med vanilj och mandelmassa
Ca 40 st
1paket jäst (á 50 g)
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk kardemummakärnor som krossas i mortel
1/2 tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör eller margarin
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
Mandelmassa efter tycke och smak
Pensling
ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätska, socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ju mindre vetemjöl desto saftigare bullar så gör degen hanterbar, inte mer. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör matfettet smidigt med socker och vaniljsocker till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen, riv över kylskåpskall mandelmassa och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.